مرکز بهداشت شمال غرب

اطلاعات تب دنگی (پشه آئدس )

اطلاعات تب دنگی (پشه آئدس )
  • بیماری دانگ:

    نام یک بیماری تب دار ویروسی شبیه آنفلوآنزا می باشد که به دو شکل معمولی (خفیف) و خونریزی دهنده (دانگ شدید) بروز می کند و به آن تب استخوان شکن هم می گویند.این بیماری توسط دو گونه مهم پشه های آئدس (آلبوپیکتوس و اجیپتی) به انسان منتقل می شود.سالانه بیش از ۳۹۰ میلیون عفونت دانگ در دنیا روی می دهد و حدود ۹۶ میلیون نفر دچار بیماری می شوند.همه گیری های بيماری دانگ به طور معمول در فصول بارانی وگرم رخ می دهد. همه گیری در مناطق شهری ممکن است حالت انفجاری داشته و ۷۰ تا ۸۰ درصد جمعیت مبتلا شوند.

    راه انتقال:

    بیماری دانگ از طریق جنس ماده گونه پشه آئدس اجیپتی و به میزان کمتری از طریق پشه آئدس آلبوپیکتوس انتقال می یابد. آیدس اجیپتی پشه ای است که روزها نیش می زند و ناقل اصلی تب دانگ است. اوج خون خواری 2 ساعت بعد از طلوع و چند ساعت قبل از غروب آفتاب است. چرخه شهری انتقال با گزش پشه از افراد دارای ویروس و سپس انتقال به افراد مستعد شروع می شود.

    علائم بیماری:

     4-1روز بعد ازگزش پشه آلوده ، بیماری با تب عموما °c 41 بصورت ناگهانی شروع شده وسایر علائم مانند سردرد شدید، درد پشت کره چشم، دردهای عضلانی واستخوانی ، حالت تهوع، استفراغ و ضایعات پوستی مشابه سرخک ظاهر می شود. البته در اکثر موارد بیمار بدون علامت یا کم علامت (عمدتا با علائم غیر اختصاصی) مراجعه می کند. در بیماری دانگ شدید پس از گذشت  44 ساعت از این علائم در صورتی که اقدام مناسب درمانی انجام نشود منجر به مرگ خواهد شد.

    تشخیص بیماری:

    علائم بالینـی تـب دانگـ با دایره وسیعی از بیماریهای عفونی همپوشـانی دارد و بنابـراین تـشخیص قطعـی بـیماری نیازمـند تایـید آزمایـشگاهی اسـت. تشخیص آزمایـشگاهی بـسته به زمان تهیه نمونه می تواند متفاوت باشد حضور ویروس در خون را میتوان از 0الی4 روز قـبل از بـروز علائم تا حدود 5 هفته پس از بروز بیماری با استفاده از جداسازی ویروس، اثـبات نمـود.

     

    درمان بیماری:

    درمان ضد ویروس اختصاصی تا کنون شناخته نشده است و اصول درمان شامل درمان نگهدارنده با محاسبه دقیق دفع ادراری و وزن بیمار می باشد،در صورت لزوم فرآورده های خونی تجویز می شود. درمان بیماران بدون عـوارض جـدی شـامل درمان حمایتی از جمله استراحت، تجویز مایعات، تب بر و مسکن می باشد.

     پیشگیری :

    در حال حاضر واکسنی برای جلوگیری از ابتال به ویروس دانگ وجود ندارد و یکی از موثرترین راههای کنترل بیماری بهسازی محیط است که نقش مهمی را در جلوگیری از تکثیر و استقرار پشه ناقل بیماری دارد

    مهمترین اقدامات :

    تخلیه آب وسایل خنک کننده مانندکولرها، منابع، کوزه ها، سطل ها، بشکه هاوغیره

    جمع آوری صحیح زباله،برقراری سیستم های مناسب جمع آوری فاضالب

    وسایلی که در آنها آب جمع می شود خصوصا در داخل ونزدیک به خانه ها

    معدوم سازی آشغالهایی که امکان جمع شدن آب در آنها وجود دارد شامل:بطریها، کنسروها، تایر مستعمل، ظروف پالستیکی،وغیره

    استفاده از لباسهای کامال پوشیده وآستین بلند در مسافرت یا اقامت در کانون های بیماری

    استفاده از دور کننده های حشرات به خصوص در کودکان وافراد مسن مانند استفاده از اسپری وقرص های حشره کش

    به کار بردن پشه بند وپشه بندهای آغشته به سم در هنگام استراحت در طول شبانه روز (میتوان پرده ها را نیز به حشره کش آغشته کرد)

    محافظت بیماران در مقابل گزش

  مجموعه مطالب آموزشی و اطلاع رسانی موضوع فوق الذکر به آدرس زیر جهت استفاده و بهره برداری و اطلاع رسانی  به لینک های زیر مراجعه کنید :

 

  • https://vch.iums.ac.ir/Aedes   دستور العمل ها و رسانه های آموزشی پشه آئدس معاونت بهداشت
  •  

 

ردیف عنوان دانلود/لینک
1 دستورالعمل ها awt image
2 فیلم های آموزشی awt image
3 پوستر و رسانه های آموزشی awt image
4 پمفلت awt image
5 پمفلت به زبان عربی  awt image
  پمفلت به زبان اردو awt image
6 استند و اینفوگرافیک awt image

 

 

                                           

 

 

https://vch.iums.ac.ir/Aedes

Template settings
Close menu