مرکز بهداشت شمال غرب
  • 1399/03/11 - 06:42
  • - تعداد بازدید: 27
  • - تعداد بازدید کنندگان: 27
  • زمان مطالعه: 7 دقیقه

عوارض شديد کرونا در سيگاري ها

295796.mp3 عوارض شديد کرونا در سيگاري ها
رئيس دبيرخانه ستاد کشوري کنترل دخانيات کشور، با بيان اينکه مصرف کنندگان دخانيات در معرض خطر شديد عوارض ناشي از ابتلا به ويروس کرونا هستند، در عين حال از ترفند صنايع دخاني براي ترويج سيگارهاي الکترونيک با ادعاي بي‌خطر بودن آن و جايگزيني مناسب براي سيگارهاي معمولي و قليان در بحران کرونا انتقاد کرد.

به گزارش روابط عمومي معاونت بهداشت به نقل از ايسنا ،مهندس بهزاد ولي‌زاده استعمال دخانيات را يک عامل خطر براي بسياري از بيماري‌ها معرفي کرد که سالانه موجب مرگ بيش از ? ميليون نفر در جهان مي‌شود و گفت: در مستندات علمي بسيار زيادي اثبات شده است که استعمال هر نوع تنباکو و ماده دخاني مضر است و به طور جدي بر تضعيف سيستم دفاعي و تخريب سيستم‌هاي تنفسي و قلبي_عروقي تاثير مي‌گذارد. ارتباط بين مصرف دخانيات و بروز سرطان ريه موضوعي کاملا به اثبات رسيده است و مصرف محصولات دخاني شايع ترين علت بروز سرطان ريه است. علاوه بر اين مصرف دخانيات به ميزان قابل توجهي خطر ابتلا به بيماري سل را افزايش مي‌دهد و نيز مهم‌ترين عامل در ايجاد بيماري‌هاي انسدادي مزمن ريه (COPD) محسوب شده  و باعث پارگي و التهاب کيسه‌هاي هوايي مي شود. اين امر باعث کاهش ظرفيت جذب اکسيژن و دفع دي اکسيد کربن توسط ريه‌ها مي‌شود و در نهايت مخاطي در بافت ريه ايجاد مي‌کند که منجر به بروز سرفه‌هاي خشک و دردناک و مشکلات تنفسي مي‌شود.
 
تغيير چهره صنايع دخاني در بحران کرونا!
دريافت کمک‌هاي ضدکرونايي صنايع دخاني، ممنوع
وي با بيان اينکه پس از شيوع ويروس کرونا، صنايع دخاني سعي کرده‌اند چهره موجهي از خود به عموم جامعه نشان دهند، گفت: در اين بحران به برخي کشورهاي جهان کمک‌هاي مالي، تجهيزات حفاظت فردي، ونتيلاتور و... داشتند و تلاش کردند که از چهره‌اي که به عنوان عامل مرگ شناخته شده است، به چهره‌اي که باعث رفاه و آرامش جهاني است، تغيير چهره دهندسازمان جهاني بهداشت به دنبال اين موضوع، به کشورهاي عضو اين سازمان و کنوانسيون کنترل دخانيات هشدارهاي لازم را داده است که از دريافت کمک‌هاي صنايع دخاني خودداري کنند، اين صنايع بايد از طريق پرداخت ماليات خساراتي که به دوش دولت‌ها وارد مي‌کنند را جبران کنند و دولت‌ها نيز از محل ماليات اخذ شده براي سلامت عمومي هزينه کنند.
استعمال دخانيات، عامل خطر عفونت‌هاي دستگاه تنفسي
قليان و تشديد خطر انتقال  کرونا
وي با استناد به اطلاعات منتشر شده از سوي سازمان جهاني بهداشت، ادامه داد: مصرف دخانيات به عنوان يک عامل خطر براي هرگونه عفونت دستگاه تنفسي تحتاني به شمار مي‌رود و ويروسي که بيماري کوويد ?? را ايجاد مي‌کند نيز در درجه اول سيستم تنفسي را تحت تاثير قرار مي‌دهد و باعث بروز آسيب خفيف تا شديد تنفسي مي‌شود، از اين رو مصرف کنندگان دخانيات در معرض خطر شديد عوارض ناشي از ابتلا به ويروس کرونا هستند. از سوي ديگر با توجه به اينکه مصرف قليان، به طور معمول فعاليتي است که در گروه‌ها و محيط‌هاي عمومي انجام مي‌شود، خطر انتقال بيماري‌ها را افزايش داده و موجب تشديد خطر انتقال ويروس کرونا در محيط هاي اجتماعي مي شود. عبور دود قليان از مسير مشترکي که در ساختار قليان وجود دارد شامل قسمت دهاني، شلنگ و جام، به ويژه در اجتماعات و محيط‌هاي عمومي موجب بقاي ميکروارگانيسم‌هاي منتقله از افراد مصرف کننده در اين قطعات ‌مي‌شود.  
دود دست دوم محصولات دخاني از علل ابتلا به بيماري‌هاي قلبي عروقي
ولي‌زاده با اشاره به شواهد موجود، افزود: ويروسي که باعث بيماري کوويد ?? مي‌شود از خانواده مشابه با سندرم تنفسي خاورميانه يا MERS و سندرم حاد تنفسي SARS بوده است که هر دو با ايجاد آسيب‌هاي قلبي_عروقي حاد و مزمن همراه مي‌باشند. وجود ارتباط بين بيماري کوويد ?? و سلامت قلب و عروق از اهميت زيادي برخوردار است؛ چرا که مصرف دخانيات و قرار گرفتن در معرض دود دست دوم محصولات دخاني يکي از دلايل عمده ابتلا به بيماري هاي قلبي عروقي در سطح جهان به شمار مي آيد. بنابراين اثر بيماري کوويد ?? بر سيستم قلبي عروقي مي‌تواند شرايط افرادي که از قبل مشکلات قلبي عروقي داشتند را به مراتب وخيم‌تر کند. از اين رو وجود وضعيت قلبي عروقي ضعيف‌تر در بين بيماران مبتلا به کوويد ?? که سابقه مصرف دخانيات را نيز دارند، مي‌تواند علائم بيماري را در آنها  تشديد کند و از اين طريق احتمال مرگ را در بين آنها افزايش دهد.
قاچاق محصولات نوپديد دخاني
وي با اشاره به محصولات جديد دخاني مانند سيگار الکترونيکي که توسط اين صنايع با بهانه‌ ضرر کمتر اين دست محصولات وارد بازار شده است، ادامه داد: سازمان بهداشت جهاني توصيه کرده است که به هيچ وجه ترويج اين نوع محصولات در کشورها انجام نشود. بر همين اساس خوشبختانه در ايران نيز چنين محصولاتي را ممنوع کرديم و هرگونه محصول نوپديد دخاني به دليل مباحث تبليغاتي و ايجاد وابستگي نيکوتين در بين جوانان ممنوع است، اما خب به صورت قاچاقي اين محصولات وجود دارند.  
تبعات سيگارهاي الکترونيکي براي قلب و ريه
ولي‌زاده افزود: شواهد نشان مي‌دهد که سيستم‌هاي الکترونيکي انتقال نيکوتين (ENDS) و سيستم‌هاي الکترونيکي غير نيکوتيني، که بيشتر به آنها سيگار الکترونيکي گفته مي‌شود، براي سلامتي مضر هستند و بدون شک غير ايمن هستند. دود سيگار الکترونيکي به طور معمول حاوي نيکوتين و ساير مواد سمي است که مصرف و مواجهه با آن هم براي مصرف کنندگان و هم براي افرادي که در معرض آئروسل‌هاي منتشره از دود آن  قرار دارند، مضر است. استفاده از سيگارهاي الکترونيکي همچنين خطر ابتلا به بيماري‌هاي قلبي و اختلالات ريه را افزايش مي‌دهد.
تلاش صنايع دخاني براي جايگزيني سيگارهاي الکترونيک در بحران کرونا
رئيس دبيرخانه ستاد کشوري کنترل دخانيات کشور با بيان اينکه وجود مواد حامل مانند گليسرين، در محلول سيگار الکترونيک با آسيب به کيسه‌هاي هوايي ريه سبب افزايش خطر ابتلا به بيماري کرونا ويروس مي‌شود، ‌ گفت: تماس دست با دهان توسط مصرف کنندگان سيگار الکترونيکي، همچون سيگار و قليان نيز ممکن است خطر ابتلا به اين بيماري را افزايش دهد. اگر دستگاه‌هاي سيگار الکترونيکي مشترک باشند، احتمال انتقال خطر نيز افزايش مي‌يابدبا توجه به اينکه برخي کشورها سياست‌هايي را براي کنترل کوويد ?? با تعطيلي اماکن عمومي و تشديد ممنوعيت استعمال دخانيات در اين اماکن اتخاذ نمودند، تلاش صنايع دخاني براي ترويج اين محصولات با ادعاي بي‌خطر بودن مصرف آن و جايگزيني مناسب با سيگار معمولي و قليان افزايش يافت.
دام دخانياتي‌ها براي جوانان
وي در ادامه با تاکيد بر اينکه سيگار الکترونيک يک دام از سوي صنايع براي جوانان است، يادآور شد: علاوه بر موارد ذکر شده، شواهد علمي در مورد اثربخشي سيگار الکترونيک به عنوان کمک به ترک سيگار هنوز مورد بحث است. تا به امروز، تا حدودي به دليل تنوع محصولات تدخيني الکترونيک و اطمينان کم پيرامون بسياري از مطالعات، پتانسيل اين ابزار به عنوان يک مداخله ترک دخانيات در سطح جمعيت نامشخص است. مصرف کنندگان دخانيات بايد کاملاً  مصرف مواد دخاني را ترک کنند و مراقب باشند که به مصرف‌کننده سيگارهاي الکترونيکي که خطرات مشابهي براي سلامتي به همراه دارد، تبديل نشوند. استفاده از هر يک از اين محصولات ممکن است خطر ابتلا به عوارض شديد کرونا را افزايش دهد.  
آثار مصرف تنباکوهاي بدون دود در شيوع کرونا
وي درباره عوارض مصرف تنباکوي بدون دود و ناس و آثار آن در شيوع ويروس کرونا، گفت: مصرف اين نوع تنباکوها که عمدتا به صورت جويدني است (به عنوان نمونه ناس) موجب آسيب به مخاط دهاني به واسطه آهک و مواد خورنده و ساينده موجود در آن شده و سبب تسهيل در ورود ويروس از طريق مخاط که يکي از شايع‌ترين راه‌هاي ابتلا است، مي‌شود. از طرف ديگر تنباکوي جويدني با تضعيف سيستم ايمني و نيز تاثير بر افزايش ديابت و بيماري‌هاي قلبي و سرطان سبب مي‌شود تا افراد مصرف کننده مبتلا، بيشتر از افراد عادي در معرض افزايش عوارض و مرگ و مير باشند. به دليل تاثير مصرف اين نوع تنباکو بر تشديد توليد بزاق دهان و دفع بزاق در محيط‌هاي عمومي موجب مي‌شود که در صورت مبتلا بودن فرد به بيماري کوويد??، اين بيماري به شدت انتقال يابد. برخي از کشورهاي جهان جرايم بسيار سنگيني، از جمله زندان براي افرادي که با مصرف تنباکوي جويدني بزاق خود را در محيط‌هاي عمومي رها مي‌کنند وضع کرده‌اند. البته در کشور ايران توليد و مصرف انواع سيگارهاي الکترونيکي و تنباکوهاي بدون دود ممنوع است.
  • گروه اخبار :
  • کد خبر : 295796
:
کلیدواژه ها
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

Template settings